0
Желани продукти 0
Сравнение на продукти 0

Как да запазим часовника си по-дълго?

Поддръжка на верижката

Верижка от неръждаема стомана:

Добре е да почиствате верижката с мека четка (стара четка за зъби) мие се със студена вода и течен сапун, след това се изплаква отново с вода. Потта на човека е с висока киселинност и съдържа сол, с течение на времето може да окисли метала и повреди верижката. Да не забравяме и за натрупването на мъртва кожа, и прах от въздуха около нас.

Желателно е почистване на всеки два месеца.

Кожени каишки:

За да се удължи живота на кожената каишка, избягвайте следното: излагане на пряка слънчева светлина за дълъг период; потопяне във вода за дълъг период; контакт с разтворители; перилни препарати и парфюми; Както и при металните верижки, с времето състоянието на кожената Ви каишка ще се влоши, нормално е износване побеляване изтъркване и разкъсване, но вместо да се опитвате на ремонтирате старата си кожена каишка по-лесно e да закупите нова.

Каишки от силикон или пластмаса:

За да се удължи живота на силиконовата или пластмасова каишка, избягвайте следното:

  • излагане на пряка слънчева светлина за дълъг период;
  • контакт с разтворители;
  • перилни препарати и парфюми;
  • химични вещества;
  • препарати и газове.

Опитайте се да предотвратите появата на мазни вещества или боя върху часовника си, тъй като ще се окаже трудно да се отстранят, както кожени каишки и гумените с течение на времето ще се влошат и може да променят цвета си. След дълга употреба се втвърдяват.


Поддръжка на механизма

Кварцов (с батерии):

Всички кварцови часовници се захранват от батерии. Ако спре да работи, не се опитвайте да смените сами батерийката, а го занесете или изпратете в сервизeн център, за да се смени батерията възможно най-скоро. Желателно е переодично да обслужвате часовника си, особено ако е водоустойчив. Занесете го в оторизиран сервиз за проверка на всички пломби и уплътнения, те трябва да бъдат заменени с времето.Кварцовите механизми съдържат електронни и механични части, които също ще трябва периодично да се обслужват.

Моля, запомнете: Ако оставите мъртвата батерията на часовника си за дълъг период от време, тя може да изтече и трайно да увреди часовника Ви.

Автоматични и Механични:

Механичните и автоматичните часовници трябва да бъдат обслужени от производителя или негов сервизен център на всеки 3 години, за да ги запазите точни, те изискват почистване и обслужване на механизма.


Моля, отбележете: Вие трябва да пазите този тип часовници далеч от магнитни източници като тонколони,магнити и др.

Водоустойчиви часовници:

За да се избегнат излишните и понякога необратими щети в механизма, се уверете, че коронката е фиксирана в определената позиция, това предотвратява проникване от на вода в механизма.

Ако видите кондензация от вътрешната страна стъклото, е необходимо да го изпратите в сервизен център, колкото е възможно по-скоро. Избягвайте топла вода като във ваната или душа, тъй като топлината може да разшири уплътненията и това да доведе до проникване на вода.

Всеки водоустойчив часовник трябва да се обслужва от сервизен център за смяна на повредени пломби или износени уплътнения на 2 години в зависимост от това колко често използвате часовника във влажни условия.

Вижте таблицата по-долу за насоки относно използването на часовници във вода.

- 50m (5 ATM) 100m (10 ATM) 200m (20 ATM) 300m (30 ATM)
Случайно мокрене да да да да
Плитък басейн да да да да
Водни спортове не да да да
Гмуркане не не * да
Професионално гмуркане не не не да

* На часовника трябва изрично да е изписано, че е подходящ за гмуркане!

Забележка: "Water resistant" никога не бива да се бърка с "water proof".


Антибот